Wednesday, 18 December 2013

coretan

terpanggil untuk aku coretkan sedikit perkongsian di sini ,
kerana apa ? kerana untuk aku sentiasa muhasabah diri . ingat Allah , ingat Mak Ayah , ingat keluarga .

aku tak tahu bagaimana caranya untuk aku memulakan coretan ini .
dua tahun lepas ,
saat aku menjadi salah seorang pelajar tingkatan enam
situ lah aku mula kenal beliau
beliau ialah guru bagi subjek perniagaan aku 
seperti pelajar lain 
aku turut punya guru kesayangan 
guru yang aku sangat hormati kerana pengalaman kehidupan beliau
guru yang aku anggap seorang kakak
guru yang aku tunggu untuk masuk ke kelas

belum genap setahun dia mengajar 
dia terpaksa berhenti mengajar 
kerana anak tunggal beliau disahkan menghidap leukimia 

waktu itu , keadaan berubah sekelip mata 
beliau tinggalkan aku dan rakan yang lain berdikari menuntut ilmu dengan guru lain
tapi , mana mungkin
suasana yang sangat tegang untuk aku hadapi
hari-hari aku dan yang lain berharap agar beliau datang untuk mengajar seperti sebelum

akhirnya, kami semua dikejutkan dengan kehadiran beliau ke sekolah
waktu tu , hanya Allah je yang tahu
betapa gembiranya hati ni
dari jauh aku lihat beliau 
air mata sudah tak berhenti-henti keluar
aku tak mampu pandang wajah beliau
bagi aku , ada 1001 suka duka pada wajah beliau
senyuman yang aku rindu
aku terus dakap dan tidak berhenti sebut " saya rindu cikgu , saya rindu cikgu "

pertemuan yang singkat 
meskipun rasa kehilangan sehingga kini 
aku tahu , beliau sedang berjuang untuk anaknya

dan kini , hampir setahun 
dengan izin Allah
anak beliau kembali pulih
aku tumpang gembira 
aku hanya mampu kirimkan doa agar beliau kuat
senyuman terukir kembali 
meskipun dugaan mu terlalu besar 
aku tahu  Allah ada perancangan yang terbaik untuk beliau dan anaknya
semoga tabah 

ini antara luahan hati beliau 

"Saat dia terpaksa lalui semua ini
Saat ujian itu terasa bagai tidak tertanggung
Saat dia hilang ingatan kerana kimoterapi
Saat dia lupa dengan perkataan 'ibu'
Saat itu..
Hanya saya di sisi dia
Dan hanya Allah di sisi saya
Saat itu..
Hati hanya memohon agar dia buka mata semula
Dan mampu menyebut perkataan 'ibu'
Saat itu..terasa perjalanan ini sangat panjang
Pesan sahabat..
Letakkan pengharapan dan kebergantungan kita pada Yang Esa
Dia akan hadirkan pertolongan yang tak dijangka

Alhamdulillah..
Dia makin sihat,dia kuat..
Sungguh benar sahabat..
Pertolongan Allah itu tidak selalu hadir
Tapi bila ia hadir
Ia hadir pada masa yang tepat

"Allahu akbar wa lillah hilhamd" "




-hanya sekadar perkongsian-

Monday, 16 December 2013

deleted

yes . i have delete semua post post sebelum ini .
i dont know why . but the best reason yang aku boleh bagi ialah , post post sebelum ini ada gambar gambar yang sebenarnya tak patut aku post kat sini .

btw , blog ni pun dah bertukar wajah . before this , blog ni childish sangat . haha
and now , macam orang tua sikit .

and start from today , nak update blog hari hari boleh idok ? yeah . life as student right ? haruslah 24hours menghadap laptop ni . kan kan . so , boleh lah lepas ni curi curi masa update blog . *yeyyyyyy

okay okay . minah ni memang tak sedar diri . kerja , projek ,segala bagai tak siap lagi tapi ada hati nak beralam maya .

okaylah okaylah . ku pergi dulu menghadap kerja yang berguni guni . pheewwwwww


Sunday, 15 December 2013

jahil

Jahilnya aku .

Ya Allah ,
indahnya kehidupan yang Engkau pinjam ini  .
kalau kiri yang di ikut , ke kiri lah .
kalau kanan yang di ikut , ke kanan lah .


Ya Allah ,
aku hamba Mu yang jahil .
meski pelbagai nikmat yang kau beri ,
aku masih dalam golongan orang yang melakukan maksiat .


Ya Allah ,
malunya untuk aku menggunakan nikmat Mu ini .
malu .
meskipun aku selalu menyesal semua apa yang aku penah lakukan .
aku langsung tak istiqamah di jalan Mu .
seringkali jatuh dan masih ulangi kesalahan yang sama .
namun ,
Engkau tak pernah lupa untuk memberi nikmat Mu .
aku malu .


Temani aku Ya Allah .
pimpin hati ni ke jalan mu Ya Allah .



Tuesday, 22 October 2013

Hadiah

Pelajar .
Dengan ini , aku sekali lagi digelar pelajar . Kalau dulu pelajar sekolah , tapi detik ini semuanya bertukar . Aku ialah mahasiswa  (macam poyo je bunyi nya ) . Hehehe

Bermulalah satu kehidupan yang baru . Satu kehidupan yang terlalu asing . Kehidupan yang selalu aku bayangkan . Kalau berangan , haa benda nilah yang masuk dulu .  Hmm alaa , yang macam dalam tevi tuuu . Ihikss .

Siapa tak pernah berangan masuk u , pergi kuliah , ramai kawan .. Kan ?


Alhamdulillah .

Walaupun terpaksa tempuh moment moment perit dalam hidup , akhirnya aku dihadiahkan dengan ini . Aku diterima oleh YU TI HESH EMM untuk mengambil aku menjadi antara ribuan pelajar di situ . Alhamdulillahh .
Paling penting , aku dapat buktikan kat dekat orang yang perlekehkan “budak budak “ tingkatan 6 . Hmm maklumlahh , orang lain berpusu-pusu masuk u ,matrik, asasi yang tak dapat u tu beriya-iya  masuk kolej kann . Masa tu tutup mukaa je sebab masuk tingkatan 6 . Yela , sebab jadi “budak” sekolah semula kann . Kena pakai baju sekolah , kasut sekolah . Kawan lain semua pakai heels lah , baju tu lah ni lah . Kan ?

At the last , aku dengan beberapa kawan yang sama-sama masuk tingkatan 6 tu lah yang melompat double triple step terus buat degree . Haih , gilaaa tak seronok . Belajar setahun setengah , terus buat degree . Yang masuk u dulu dulu tu tengah stress layan final exam . kikikiki

Apa pun , inilah kehidupan . Bergantung pada diri sendiri . Pandai ke bodoh ke , itu belakang cerita . Usaha paling penting . Sbbnya aku ni tak pandai mana pun , kalau pandai confirm u berebut-rebut amek aku . Hahaha .

Berada di universiti dan berada di tahap ijazah bukan mudah . Dulu tingkatan 6 hanya mengadap buku tak pernah langsung hiraukan orang sekeliling . Tapi skrg , orang sekeliling itu penting dan buku itu hanya kawan tika suka duka sahaja . Hahaha

Semoga berjaya Hani . Empat tahun bukan tempoh yang lama . Percayalah , pejam celik pejam celik tiba-tiba dah kena mengadap final year yanggggg menusuk ke kalbu . Hahaha . 

bukan sekadar impian

alhamdulillah . tiada kata seindah ALHAMDULILLAH untuk semua ini .


Ya Allah , akhirnya Kau izinkan juga aku menjejakkan kaki di tahap yang aku sendiri tak pernah yakin untuk aku mampu menapak .
Ya Allah , akhirnya aku berjaya mengukir senyuman di wajah kedua orang tua ku .
Itulah niat aku .
 Doakan ku untuk membahagiakan kedua orang ku tak pernah putus .
Akhirnya aku dapat buktikan dekat semua orang , ayah dan ibu adalah orang paling hebat .
Meskipun bukan dengan wang ringgit , aku buktikan yang ibu ayah mampu mendidik anak nya sampai ke tahap ini .


AYAH ....
Doakan setiap langkah kehidupan anakmu ini .
Terima kasih ayah .
Tanpa kudrat mu , anakmu tak mungkin mampu ke tahap ini .
Tanpa tegas dan garang mu , anakmu mungkin hanyut .
Maafkan anakmu ini .
Anakmu ini sangat memerlukan doa mu Ayah .
Hari hari yang mendatang , anakmu ini berharap akan ada suatu saat yang anakmu mampu membahagiakan mu .
Anakmu belum mampu membalas jasa , keringat dan titik peluh mu ayah .
Tapi ...
Hanya ini yang mampu anakmu berikan .
Secebis kejayaan ini , berharap mampu memberi seluas kebahagian buat mu ayah .
Terima kasih ayah ..


IBU ....
Terima kasih ibu selalu menjadi kawan .
Pendengar masalah anakmu ini .
Tanpa dorongan dan semangat mu , anakmu tak mampu untuk terus ke tahap ini .
Hanya kamu insan yang sering melengkapkan ketidaksempurnaan anakmu ini .
Kalau bukan leteran , nasihat dan kata kata semangat mu , aku mungkin menjadi seorang gadis yang tiada hala tuju .
Jasa mu belum mampu anakmu ini balas .
Tapi , ini sahaja yang anakmu mampu .
Inilah impian ibu .
Melihat anak-anak dengan kejayaan .
Akhirnya , impian ibu mahukan anakmu ini ke tahap seterusnya berjaya .
Hanya ini mampu anakmu berikan .
Terima kasih ibuuu .

Ini bukan puisi atau apa . ini hanya luahan hati seorang anak . ibu ayah , doakan anak mu ini sentiasa dilindungiNya dan dipermudahkan segala urusan .